De historiek van MFC De Hagewinde gaat terug tot 1887.
In dat jaar werd door de Zusters van Liefde vlak naast onze campus in de Torenstraat het “Maison Saint Benoit: Asile pour jeunes filles aliénées” opgericht. Het was de eerste voorziening in België die zich richtte naar meisjes met een mentale beperking. De eerste jaren verbleven er een 90-tal kinderen maar in 1920 waren dit er een 500-tal. De naam veranderde toen naar ‘M.P.I. Sint-Benedictus’ en er ontwikkelde zich een duidelijker pedagogisch beleid. Tijdens de jaren ’60 werd de voorziening door het ‘ministerie van Volksgezondheid’ erkend als internaat, externaat en nadien ook als semi-internaat. Vanaf de jaren ’70 werden ook jongens begeleid en werd de doelgroep explicieter gericht naar kinderen/jongeren met gedrags- en emotionele stoornissen en/of met een stoornis uit het autismespectrum.
In ons jaarlijks werkingsverslag bieden we een helder overzicht van het voorbije werkjaar binnen De Hagewinde. Dit verslag is niet alleen een terugblik, maar ook een manier om iedereen te betrekken bij onze werking en de impact die we samen realiseren. We hopen zo onze waardering uit te drukken aan medewerkers, bestuursleden, vrijwilligers, partnerorganisaties en andere betrokkenen en trots terug te kijken op een jaar vol waardevolle samenwerkingen en resultaten.
De inspecties dienen beschouwd te worden als een nulmeting om de huidige praktijk van klachtenbehandeling in de jeugdhulp in kaart te brengen. Op die manier worden de goede praktijken en de groeikansen van de sector in beeld gebracht.
Drie verwachtingen werden geëvalueerd:
Er werden een aantal groeikansen geformuleerd meer bepaald rond o.a. het informeren van de gasten en ouders over de verschillende wijze waarop zij een klacht kunnen uiten en door wie zij zich kunnen laten bijstaan. Er zijn vanuit de organisatie verschillende verbeteracties opgenomen in ons jaaractieplan 2024-2025.
Indien u het volledige verslag wil lezen kan u dit opvragen via info@hagewinde.be
Naast het collectief overlegorgaan, waarin een beperkt aantal ouders zetelt, willen we ook alle ouders en bewindvoerders nauwer betrekken bij onze werking. Met onze nieuwsbrief, die drie keer per jaar verschijnt, willen we hen informeren over wat er binnen De Hagewinde beweegt en hen de kans geven om te participeren. Zo creëren we een open dialoog en een sterkere samenwerking rond de zorg en begeleiding van onze kinderen en jongeren.
De zorgaanbieder die verblijf of woonondersteuning aanbiedt, moet een collectief overlegorgaan oprichten.
Dit overlegorgaan :
Als er minder dan drie leden gekozen worden, wordt er “collectieve inspraak” georganiseerd.
Er zal dan minstens 2 maal per jaar een nieuwsbrief aan de gebruikers en/of wettelijke vertegenwoordigers digitaal worden bezorgd met mogelijkheid tot reflectie.
De Jongerenraad van MFC De Hagewinde speelt een belangrijke rol in het dagelijks leven van de jongeren binnen onze organisatie. De raad is samengesteld uit één vertegenwoordiger per verblijfsgroep en wordt bijgestaan door drie ondersteunende begeleiders. Zij komen maandelijks bijeen. De vergaderingen bieden de jongeren de gelegenheid om hun mening te delen, ideeën aan te dragen en actief deel te nemen aan het besluitvormingsproces. Het doel van de raad is om jongeren te laten participeren in het ondersteuningsproces binnen De Hagewinde. De onderwerpen die aan bod komen zijn breed en richten zich op alles wat het leven van jongeren binnen De Hagewinde aangaat.
Naast de Jongerenraad heeft MFC De Hagewinde ook een Kinderraad, die specifiek gericht is op de kinderen die in de zorggroepen van de dagopvang verblijven. De kinderraad heeft als doel om kinderen actief te betrekken bij het ondersteuningsproces en hen de kans te geven om mee te denken over hun leven en de omgeving waarin ze zich bevinden. Per zorggroep wordt één vertegenwoordiger aangewezen om deel te nemen aan de kinderraad. De jongste deelnemer is 7 jaar oud, terwijl de oudste 12 jaar is. Daarnaast nemen er ook 2 ondersteunende begeleiders deel aan de vergaderingen. De kinderraad komt iedere zes weken bijeen. Het doel is om informatie te verzamelen, meningen te geven en actief mee te denken over verschillende onderwerpen die hun leven binnen De Hagewinde beïnvloeden. De bespreking van onderwerpen gebeurt op een manier die aangepast is aan de leeftijd en belevingswereld van de deelnemers, bijvoorbeeld door middel van discussies, groepsgesprekken, tekeningen, spelletjes en andere creatieve activiteiten.